Volgens de gestalttheorie is contact even noodzakelijk voor mensen als zuurstof en water. Als therapeut richt ik me daarop en deze benadering wordt daarom ook wel de psychotherapie van het contact genoemd.

Het uitgangspunt is dat de mens onlosmakelijk is verbonden met zijn omgeving zoals het gezin, het werk, vrienden en de wereld. Volgens de gestaltbenadering ervaren mensen psychische problemen wanneer het contact met hun omgeving verstoord is en ze niet in staat zijn om dat te herstellen. Deze opvatting verschilt van andere soorten psychotherapie die psychische problemen zien als een verstoring van het geestelijk welzijn.

Wanneer je kiest voor de gestaltbenadering, merk je dat ik als therapeut stilsta bij je problemen en dat ik nadruk leg op de manier hoe je ze ervaart, welke betekenis ze hebben in je leven en hoe je er mee omgaat.

Mijn aandacht is vooral gericht op wat je zintuigen waarnemen en wat je lijfelijk ervaart. Vaak geeft dat een passender antwoord op levensvragen dan je gedachten.

Door concentratie op het lichamelijke en zintuigelijke, leer je opnieuw contact te maken met je eigen beleving en op een creatieve manier om te gaan met je problemen.

Er ontstaat door deze benadering een boeiend proces, dat soms pijnlijk en confronterend kan zijn, maar ook humoristisch en bevrijdend.

 

“Als je je pijn en verdriet laat zien, ben ik dankbaar dat je bij mij komt voor steun.

Het is alsof ik je ontmoet in de heiligste kamer van je hart.”

HAEMIN SUNIM

Wat anderen zeggen

Ontzettend bedankt voor de fijne gesprekken, de goede adviezen die ik van je heb mogen ontvangen. Ook in moeilijkere tijden heb ik veel aan je gehad. Ik zal je missen.

Jonge vrouw

Ik heb me altijd door jou gesteund gevoeld, vooral in tijden dat het niet altijd makkelijk voor me was zoals het overlijden van mijn vader, relatiebreuk en de slepende affaire die ik had. Heel erg bedankt daarvoor.

Vrouw 42 jaar

Ik heb veel aan je te danken. Jij stimuleerde mij me verder te ontwikkelen en geloofde in mij.

Vrouw van bijna 40 jaar

Dan is nu het moment aangebroken om je te bedanken. Bedankt voor het vertrouwen om mijzelf te ontwikkelen, jouw betrokkenheid en steun. Vooral bedankt dat je er was wanneer ik daar behoefte aan had.

Man van 35 jaar

Heel veel dank! Voor je vertrouwen in mij, voor je scherpe blik, dat problemen eenvoudig werden als ik je gesproken had. Maar vooral om je humor, wat kan ik lachen om jouw grappen. Ik bewonder je kracht en pit, ik probeer daar een voorbeeld aan te nemen.

Vrouw 43 jaar

Ik wil je bedanken voor de fijne gesprekken, de heldere adviezen, je luisterend oor. Deze gesprekken zijn voor mij heel waardevol geweest, zeker toen ik het zelf zo moeilijk had.

Vrouw 41 jaar

Je bent vasthoudend en “to the point”, je kwam snel op een prettige manier bij de kern van mijn probleem.

Man begin 60 jaar

Dank je wel voor de prachtige woorden! Mooie beelden zijn het, het dragen naar de overkant! En ik wil je ook bedanken voor je rustige stevige en ook zachte aanwezigheid.

Vrouw 74 jaar